[i-logo]
[hlavní] [předchozí]

INTERNET :-) CZ

V nakladatelství GRADA Publishing, spol. s.r.o., vyšla původní česká kniha o Internetu s názvem INTERNET :-) CZ, čti "internet smajlík cézet". Autory jsou Aleš Čepek a Vladimír Vrabec. Požádali jsme v této souvislosti jednoho z autorů o odpověď na několik otázek.


CE: Název knihy je zvláštní, co se za ním skrývá?
V.V.: Internetovský akronym :-), mimochodem v Internetu velmi rozšířený, vyjadřuje rozesmátý obličej, anglicky smiley face - česky smajlík . Název můžete interpretovat třeba tak, že vzroslý Internet vítá s úsměvem do své náruče sítě v naší republice, nebo, jak se říká učeně, vrcholovou doménu CZ.


CE: O čem kniha pojednává?
V.V.: Z názvu vyplývá, že o Internetu obecně a doméně CZ zvláště. Pozornost je věnována i slovenské vrcholové doméně SK.

CE: Komu je kniha určena?
V.V.: Je určena všem, kteří se chtějí s Internetem naučit pracovat a nemají přitom zázemí, které studentům poskytují obory zaměřené na computer science. Při psaní knihy jsme vycházeli z vlastních zkušeností s internetovskou výukou. Aleš Čepek ze zkušeností na stavební fakultě ČVUT Praha, já ze zkušeností z kurzů výukového a poradenského sdružení OMICRON. Pro čtenáře naší knihy, a nejen pro ně, jsme zřídili elektronickou konferenci. Do ní se mohou obracet s problémy, na něž narazí při studiu, právě tak jako s vlastními poznatky, které získají při svých výletech do internetovského světa. Zajemce se do ní přihlásí, pošle-li elektronickou poštou dopis na adresu

listserv@cs.felk.cvut.cz

a do těla dopisu uvede příkaz

subscribe smajlik


CE: Můžete nám něco z knihy ukázat?
V.V.: Ano, i čtenářům můžete ukázat např. kapitolu 9, pojednávající o IRC, který je v Internetu velmi populární.


CE: Děkujeme za odpovědi a přejeme úspěch u čtenářů.


[obal knihy ] UKÁZKA Z KAPITOLY 9: IRC

Prostřednictvím IRC (Internet Relay Chat) si mohou uživatelé Internetu "povídat". Původní IRC napsal v roce 1988 Fin Jarkko Oikarinen jako "lepší" talk pro svoji BBS. Program talk je běžnou součástí mnoha systémů a slouží pro on-line komunikaci dvou uživatelů. Programu talk stačí zadat uživatelské jméno a adresu počítače, a pak jen počkat, až oslovený spustí talk i na svém počítači. Obrazovka se rozdělí na dvě okna (každé pro jednoho uživatele) a zobrazuje oběma "talkujícím" zprávy, které píší na klávesnici. IRC umožňuje obdobně komunikaci více účastníkům zároveň.


Tato možnost přímé komunikace se v Internetu hojně využívá. Zvláště pak při výjímečných situacích, jako tomu bylo v roce 1991 během války v Perském zálivu, při pokusu o puč s cílem svržení Jelcina v Moskvě v roce 1993 nebo při posledním velkém zemětřesení v Los Angeles, kdy očití svědkové událostí "v přímém přenosu" posílali zprávy do celého světa. IRC umožňuje komunikaci za cenu o mnoho řádů nižší, než jsou poplatky za mezikontinentální telefonní hovory (hardware potřebný pro vedení telefonních hovorů přes Internet je již komerčně dodáván, ale to nesouvisí s IRC).


Síť IRC

V Internetu pracuje řada IRC serverů vytvářejících síť IRC. Uživatel se prostřednictvím svého klienta připojí na některý z IRC serverů a přihlásí se do jednoho nebo i více kanálů (channel). Zprávy, které posílá do určitého kanálu, jsou přenášeny všem ostatním přihlášeným uživatelům. Jedná se tedy o jistou analogii elektronické koference - v IRC ovšem účastníci komunikují v reálném čase. Tyto kanály slouží pro komunikaci v celé síti a nejsou obecně omezeny na jediný server.


IRC klient

Co potřebujeme, abychom mohli používat službu IRC? Především přístup do Internetu a IRC klienta. Klienti pro UNIX, DOS, Windows aj. lze získat například z FTP archívů:

[ftp-archivy]

V zásadě lze vstoupit do IRC i pomocí veřejného klienta dostupného telnetem, například na adresách:

[veřejní klienti] telnet://ns.ensicaen.ismra.fr:6677

Doporučuje se však používat lokálního klienta a to především z těchto důvodů:

Předpokládejme, že je na našem počítači klient řádně nainstalovan, a že tudíž můžeme směle vstoupit do světa IRC. Po spuštění náš klient naváže spojení s některým IRC serverem. Měl by to být nám geograficky nejbližší server, abychom zbytečně nezatěžovali síť; ale ne vždy se to striktně dodržuje. V Evropě jsou např. IRC servery na adresách:

[evropské   IRC servery]


Základní příkazy IRC

Po úspěšném spojení klient očekává naše příkazy; ty v IRC vždy začínají znakem lomítko ( / ). Jste-li v IRC nováčky, měli byste se nejprve seznámit se základními příkazy, bez kterých se neobejdete:

[základní příkazy]

V příkazech se vyskytují dva pro IRC důležité pojmy: channel (kanál) a nickname (přezdívka), zkráceně často pouze nick. Pokud si explicitně nezvolíte svůj nickname (může mít maximálně devět znaků), bude použito vaše uživatelské jméno, pod kterým jste přihlášeni. Je ale součástí koloritu IRC, že byste měli vlastní (a pokud možno unikátní) přezdívku používat. Jak se zachovat v případě kolizi, kdy použijete nickname, na který si kromě vás činí nárok někdo jiný? Řešení je prosté: dohoda. Za uznávaný argument v IRC platí, že někdo daný nickname používá déle než vy. V takovém případě vás obvykle slušně požádá, abyste si jej změnili. Většinou to funguje. Takypodnikání v oboru registrace zavedených ochranných známek se prostě v IRC nenosí - ať jste Čech nebo třeba Němec (před časem proběhla v jedné naší elektronické konferenci zpráva, že si údajně jakýsi český docent zaregistroval ochrannou známku UNIX).


IRC kanály

IRC kanál je označen jménem, začínajícím znakem # nebo & (# kanál je globální v síti IRC, & kanál je omezen pouze na lokální server). V IRC příkazech lze místo jména běžného kanálu používat hvězdičku ( * ). Pokud se přihlásíte do neexistujícího kanálu, je kanál vytvořen a vy se stáváte jeho operátorem. Kanál je zrušen po odhlášení posledního účastníka. Operátor kanálu je jeho neomezeným pánem a může měnit jeho parametry, má možnost "vykopnout" (/KICK) ze svého kanálu kteréhokoliv uživatele nebo také přidělit uživateli statut operátora (kanál může mít více operátorů; kromě toho existují také IRC operátoři, kteří mají na starosti správu serverů). Pokud se stane, že budete z nějakých příčin vyloučeni z kanálu, můžete si založit vlastní "vzdorokanál", v němž budete operátorem a budete jej spravovat podle svých představ.

V IRC takto ustavičně vzniká a zaniká spousta kanálů, které mají jepičí život. Kromě toho existují značně stabilní kanály:

[stabilní kanály]

Jedná se o nepatrný zlomek z několika tisíc kanálů, které jsou na IRC aktivní v kteroukoliv denní i noční hodinu. Pokud se jako začátečníci budete potřebovat poradit a neodvážíte se připojit hned na poprvé do některého "zahraničního" kanálu, zkuste se připojit na česko-slovenský kanál #CS. Komunikace na většině kanálů se odehrává v angličtině a konverzace v jiných jazycích je tam považována za neslušnou. Existují ale pochopitelně i kanály, v nichž se hovoří jinými jazyky (jako např. zmíněný kanál #CS). Takové kanály mívají téma uvedeno v příslušném jazyce aby, nedocházelo ke zbytečným nedorozuměním.


Veřejné, soukromé a tajné kanály IRC

Operátor může nastavit svému kanálu dodatečná omezení pomocí příkazu /MODE, který má syntax:

/MODE <channel>|<nickname>[[+|-]<modechars>[parameters]]

Znaménko + nebo - určuje, zda má být zvolený režim nastaven nebo potlačen.

Implicitně jsou IRC kanály veřejnéM (public). Uživatel přihlášený na kanálu je viditelný pro všechny ostatní uživatele IRC (pokud si nezměnil příslušný parametr). Kanál ale může operátor prohlásit za soukromý (private) a nikdo vně tohoto kanálu pak nemůže zjistit, kdo je v něm přihlášen. Kanál může mít i statut tajný (secret) a budete-li v něm přihlášení, nikdo se dokonce ani nedozví o vaší přítomnosti na IRC (vaše jméno se nebude vypisovat příkazem /WHO).

Tajný kanál si můžete zřídit, když budete chtít projednávat na dálku své pracovní záležitosti a nechcete být zbytečně rušeni. Do tajného kanálu se můžete přihlásit pouze tehdy, víte-li, jak byl pojmenován (kromě toho lze navíc spojit dva klienty přímo pomocí příkazů /DCC). Parametry, které může operátor nastavit kanálu shrnuje následující tabulka:

[parametry kanálu]

Obdobně jako u příkazu /MODE lze nastavovat i charakteristiky jednotlivých uživatelů. Nejdůležitější je parametr i (invisible), který činí dotyčného neviditelným pro ostatní uživatele. Pokud mu např. chtějí poslat zprávu příkazem /MSG, musí znát přesně jeho nickname. Na některých serverech je tato hodnota nastavena jako implicitní, ale kdokoliv si ji může změnit.

Pokud se bute chtít o IRC dozvědět víc, než kolik bylo možné sdělit na omezeném prostoru jedné kapitoly, doporučujeme začít s IRC FAQ a IRC Undernet FAQ, které najdete na řadě informačních serverů v Internetu. Nejnovější verzi najdete v FTP archivech

ftp://cs-ftp.bu.edu/irc/support/alt-irc-faq
ftp://ftp.kei.com/pub/irc/alt-irc-faq
ftp://ftp.undernet.org/irc/docs/IRC-FAQ.1
ftp://ftp.undernet.org/irc/docs/IRC-FAQ.2

Příručku začátečníka IRC Primer ve formátu plain-text, PostSript nebo LaTeX najdete např. na anonymním FTP

ftp://cs-ftp.bu.edu/irc/support



[hlavní] [předchozí] [nahoru]