[hlavní] [předchozí]

REENGINEERING - ZAKLÍNADLO SOUDOBÉHO MANAGEMENTU 2

Aneb co je a co není reengineering a jakou roli v něm hrají pracovníci informačních systémů

Michal Hammerem v r. 1990 v článku Reengineering Work - Don't Automate, Obliterate [8] navrhuje, aby organizace místo automatizace některých procesů tyto procesy raději vypustily ze svých aktivit. Platí to zejména tam, kde ani dlouholeté nákladné investice do výpočetní techniky nevedly k pronikavému a očekávanému zlepšení funkce organizace. Je to dáno především tím, že velká většina pracovních postupů, organizačních struktur a zavedených firemních zvyklostí pochází z dob hluboko před nástupem počítačů. První část článku byla uveřejněna v CE 4/95.


5. Reengineering je především šance pro pracovníky IS

Moderní management vstupuje do nové éry, v níž má prvotní roli informační technologie, vytvářející podmínky pro zásadní změny ve způsobu a organizaci podnikatelských aktivit. Hnací silou na hranicích této nové epochy je reengineering - zásadní přehodnocení a radikální změna organizace a způsobu provádění podnikových procesů s cílem dosažení dramatického zlepšení ve výkonnosti. Reengineering nemění jenom hlavní podnikatelské procesy, ale potřebuje také, aby i útvary pro IS pracovaly zásadně jiným způsobem, aby byly schopné aplikovat nové technologie a nástroje, ukazovat šíři možných přístupů k informační technologii, a byly pionýry reengineeringu. Dá se říci, že reengineering je lakmusový papírek připravenosti pracovníků informačních útvarů na náročné podmínky, které na ně bude klást podnikatelská sféra v nejbližší budoucnosti.

Proto musejí být pracovníci útvarů pro IS něco více než jen odborníci na informační technologie. Musejí se chovat a jednat jako manažeři, což znamená především:

Účast na reengineeringu je dnes jedním z nejdůležitějších úkolů pracovníků útvarů pro IS. Důležitost všeho, co útvar pro IS dělá v plánování, zavádění a provozu informačních systémů, by měla být hodnocena podle toho, jak jsou výsledky jeho práce v souladu s hlavními podnikatelskými aktivitami podniku. Protože IT může být nejen podporou, ale i v řadě případů brzdou pokroku, je třeba, aby všechny aktivity útvaru pro IS byly postaveny na jiné bázi než dosud. Především se musejí pracovníci útvaru pro IS stát opravdovými odborníky na všechny aspekty informačních technologií a opravdovými partnery svých kolegů, řídících pracovníků.

To však není tak snadné. Většina pracovníků IS neřešila dosud tak rozsáhlý, komplexní a extrémně naléhavý úkol, jakým je bezesporu transformační změna vyvolaná reengineeringem.

Účast na reengineeringu představuje nejen vývoj nových aplikací a zavedení moderních technologií, ale především vytváření nových podnikových aktivit a určování nových způsobů práce. Znamená to znovu a znovu hledat a vyvíjet nová a nová řešení, zkoušet a měnit je tak, aby bylo nalezeno skutečně to nejlepší řešení.

Proto musejí pracovníci IS pracovat v těsném vztahu s řídícími pracovníky v rámci celé organizace.

6. Role pracovníků IS v reengineeringu

Reengineering je typickým testem schopnosti a výkonnosti pracovníků IS. Ti mohou své schopnosti uplatnit v některé ze čtyř rolí:

Pracovníci IS mohou hrát jenom některou z těchto rolí, příp. jejich kombinaci s tím, že každá z těchto rolí může být realizována buď vlastními pracovníky organizace nebo také s využitím externích dodávek a služeb.

Základní klasifikaci rolí proveďme na základě matice uvedené na obr. 3. [3].


      Obr.3. Čtyři role pracovníků informačních systémů

---------------------------------------------------------------
POZICE                          ROLE PRACOVNÍKŮ IS
---------------------------------------------------------------
zásadní               členové týmu              integrátoři
okrajová              dodavatelé                poradci
                       vykonává                  řídí
---------------------------------------------------------------
                                   ODPOVĚDNOST
---------------------------------------------------------------

Dodavatelé

Dodavatelé zabezpečují plné spektrum aktivit typických pro pracovníky IS, tj.

Aby mohli hrát úspěšně tuto roli, musejí samozřejmě profesionálně ovládat svojí práci tj. informační technologii a navíc musejí vždy vstřícně komunikovat s pracovníky, kteří hrají role zásadní tj. musejí se vyhnout nedorozuměním a pečlivě sledovat cíle reengineeringu.

Poradci

Poradci radí a konzultují s vedoucími pracovníky a ostatními účastníky reengineeringu. Předpokladem jsou především dobré znalosti a zkušenosti v metodologii a technikách reengineeringu. Samozřejmě musejí mít důvěru ostatních účastníků reengineeringu a být znalí informačních technologií i věcné problematiky činnosti organizace. Pomáhají především při tvorbě nových koncepcí, řešení problematiky přechodu ze starého na nový systém a řešení speciálních problémů vyžadujících nezávislý pohled.

Integrátoři

Tito pracovníci integrují všechny systémové a podnikové aspekty projektu. Koordinace podnikatelských, organizačních, lidských a technických aspektů změny je rozhodující role v reengineeringu. Vyžaduje široký pohled a schopnost pevného vedení. Pracovníci s touto rolí mají konečnou odpovědnost za vytvořený systém. Mezi úkoly, které musejí tito pracovníci zvládnout patří především:

Role integrátora nejsou nijak snadné, zvláště jedná-li se o pracovníka útvaru pro IS organizace. Integrátor musí mít dostatečnou důvěru, vliv a schopnost integrovat problémy, které značně přesahují oblast informačních technologií. Integrátor musí být akceptován jak na úrovni vrcholového vedení, tak i na úrovni uživatelů.

Členové týmu

Být členem týmu pro reengineering by mělo být ctí a odměnou pro každého pracovníka podniku. Každý člen týmu musí cítit odpovědnost za úspěch reengineeringu a musí se rychle ztotožnit s prací v týmu. Musí být rovněž schopný nést zátěž častých neúspěchů. Člen týmu musí být zaměstnán prací v týmu na plný úvazek a ve své práci podřízen vedoucímu projektu, nikoli řediteli pro IS.

Na závěr této kapitoly znovu připomeňme, že i když pracovníci IS představují vůdcovství v reengineeringu, nejsou institucionálně vybaveni k podpoře a prosazení rozhodujících změn v podniku. Tato úloha přísluší jen a jen vedoucím řídícím pracovníkům organizace.

7. Laboratoř reengineeringu

Reengineering vyžaduje radikální opatření za účelem dosažení základních změn v podnikových praktikách. Pro dosažení a podporu podnikové transformace je nutno mobilizovat a přeorientovat velký počet klíčových lidí uvnitř podniku v poměrně krátké době. Samotný výchovný program nestačí. K přípravě změn je třeba, aby lidé získali zkušenosti z realizace těchto změn a ujistili se sami, že jsou schopni tyto změny prakticky zvládnout. Proto si mnoho organizací vytvořilo specifické prostředí (ve studii CSC Foundation nazývané laboratoř reengineeringu), kde je možno podnikové procesy nejen analyzovat, ale modelovat a testovat možné aplikace IT, změny pracovních postupů, organizačních struktur, chování lidí a metody měření jejich výkonnosti.

Laboratoř reengineeringu je víc než pouhý prototypový přístup. Je to spíše prostředek k vytváření nového podnikového systému. Protože při reengineeringu je nutné vzájemné propojování rozmanitých prvků podnikového systému, je základním principem této laboratoře umožnit okamžité testování dopadů každé navržené změny do všech podnikových procesů.

Tradiční přístup při návrhu a vývoji IS předpokládá, že uživatelé dopředu vědí co chtějí a změny jejich potřeb během vývoje systému jsou minimální. Naproti tomu v laboratoři reengineeringu se předpokládá, že uživatelé poznají co chtějí až když mohou experimentovat se změnami, a tak se jejich požadavky vyvíjejí v průběhu procesu poznávání chování systému. V důsledku toho vlastně požadavky na hlavní změny vzniknou až při vlastním vývoji systému. Je samozřejmé, že v laboratoři reengineeringu musí pracovat společně tým odborníků informatiků s uživateli. Tak je možno také prověřit správnost nového organizačního modelu před jeho vlastní implementací.

Ve zprávě [3] je uveden příklad funkce a uspořádání laboratoře reengineeringu použité ve společnosti PowerCo, a to při návrhu reengineeringu procesu zpracování zakázek. Pro zajímavost uveďme základní principy práce této laboratoře.

Laboratoř engineeringu je umístěna v samostatných prostorách vybavených běžnými zařízeními pro jednání a prezentace (flip-chart, projektory a pod.) a samozřejmě potřebnou výpočetní technikou. Standardizovaný pracovní postup týmu sestává se z následujících kroků:

  1. Každé ráno se sejdou členové týmu (pracovníci IS, řídící pracovníci podniku a konsultanti) za účelem tzv. brainstormingu k problematice nových způsobů zpracování zákaznických objednávek. K záznamu výsledků se používá klasických prostředků modelování podnikových procesů tj. kreslí se postupové diagramy, strukturogramy a pod.
  2. Odpoledne pracovníci IS a specialisté na prototyping spolupracují v počítačové laboratoři (s využitím objektově orientovaného vývojového jazyka NeXSTEP) s uživateli na tvorbě obrazovek a menu (bez skutečného zpracování dat). Vyjasňují a prověřují si tak nově navržené postupy z dopoledního jednání a vytvářejí prototyp obrazovky. Tato fáze končí odsouhlasením prototypu obrazovky.
  3. Během podvečera zajistí pracovníci IS a specialisté na objektový prototyping spolu s ostatními pracovníky funkční data pro navržené obrazovky. Tím vytvoří funkční prototyp.
  4. Druhý den uživatelé prověřují funkční prototyp již na datech a v případě požadavku změn se upravují prototypy obrazovek a proces se opakuje od bodu 2)
  5. Po odsouhlasení fukčního prototypu zpracují pracovníci IS resp. specialisté na objektově orientovaný vývoj IS vývojový prototyp, který je již zadáním pro "výrobu" tj. konečnou verzi funkčního komponentu nového systému.

Výsledky práce laboratoře reengineeringu ve společnosti PowerCo byly překvapivě dobré. Po čtyřech měsících byl k dispozici nový model včetně návrhu nových pracovních funkcí a požadavků na ně, výukový plán, systém měření výkonu jednotlivých pracovníků a funkční programový systém.

Hlavním problémem, který museli pracovníci laboratoře překonat, byla práce v reálném čase, tzn. uživatelé museli být spolu s informatiky pravidelně v každodenním styku a vést s nimi dialog.

Dosavadní zkušenosti s těmito laboratořemi reengineeringu ukazují, že

  1. rychlé zavedení nového systému vyžaduje těsnou integraci procesů, lidí a nástrojů,
  2. paralelní vývoj několika různých prototypů nového systému současně značně urychluje zavedení reengineeringu,
  3. protypový přístup zahrnuje nejen tvorbu obrazovek a komunikace, ale je to realizace řešení v reálném čase,
  4. objektově orientovaný přístup umožňuje rychlejší implementaci bez problémů spojených s případnými následnými požadavky na úpravy systému.

8. Nástroje IT podporující reengineering

Na podporu reengineeringu lze použít celou řadu softwarových produktů, z nichž některé jsou již dostatečně známy a používány a jiné se teprve vyvíjejí či zdokonalují.

Standardní programové systémy na podporu plánování a řízení projektů
jako jsou např. Microsoft Project, CA Super Project, Primavera Project Planner, Hardvard Project Manager, Time Line aj. pracují na bázi metody kritické cesty a metod z ní vycházejících.

Produkty CASE (Computer Aided System/Software Enginering)
lze použít pro mapování procesů, organizačních struktur a jejich vazeb na procesy, funkční dekompozici procesů a informačních toků; např. Organizační a Funkční analýzu produktu System Development Workbench apod.

Jakýkoliv CASE produkt lze také použít pro analýzu a návrh datových struktur, programovou strukturu a samozřejmě pro podporu již zmíněného prototypingu. Všechny CASE produkty pracují na základě systémové encyklopedie, do níž jsou ukládány popisy všech prvků systému a ty jsou přístupné všem členům týmu pracujícím v síťovém prostředí. Dokumentační prostředky jsou u všech CASE produktů samozřejmostí.

Workgroups
Mezi produkty standardně podporující komunikační prostředí nezbytné pro práci týmů patří např. Windows for Workgroups, cc:Mail, Lotus Notes, Microsoft Office a pod.

Softwarové produkty pro podporu řízení změn
jsou pro reengineering zvláště důležité. Patří k nim např. Change Manager, pracující společně s CASE systémem Excelerator a pod.

Vizuální simulační systémy
pro analýzu chování a struktury procesů se v poslední době intenzivně vyvíjejí. Použití těchto produktů pro návrh a analýzu technologických procesů je již dostatečně známo. Stejný princip, příp. i stejný program, lze použít i pro reengineering jakéhokoliv procesu.

Multimediální informační technologie
nejen umožňuje mnohem volnější komunikaci mezi členy týmu, ale zejména je velmi efektivní pro tvorbu výukových (trainingových) programů, nutných pro rychlou změnu pracovních postupů.

Creativity tools,
jako např. TRIZ/ARIZ - Invention Machine apod. mají v reengineeringu též uplatnění.

Objektově orientované modelování a projektování
je nový způsob přemýšlení o problému užitím modelů organizovaných konceptů reálného světa. Základním konstruktem je objekt (entita), který v sobě zahrnuje jak datovou strukturu popisující určitou entitu, tak i pravidla chování této entity (operace definované pro danou entitu). Objekt může být konkrétní (např. výrobek, zaměstnanec), ale i abstraktní ( plánovací strategie apod.). Objekty spolu komunikují předáváním zpráv. Hlavní předností objektového přístupu je rychlá tvorba návrhu s využitím abstrakce, dědičnosti a polymorfizmu a současně vysoká flexibilita takto vytvořeného systému.

Pokud jde o další metody pro podporu reengineeringu, pak dochází k renezanci zejména metod operačního výzkumu/analýzy a samozřejmě všech metod logistiky.

Některé z uvedených nástrojů a metod jsou použitelné ve všech etapách reengineeringu (tj. inicializace, mobilizace, návrh, testování, rozvinutí a přenos výsledků), jiné jen v některé z těchto etap.

9. Použitelnost integrovaných programových balíků pro reengineering

Problematika aplikace hotových programových systémů pro řešení řady podnikových procesů je u nás již dostatečně známá a publikovaná [18]. Jejich využití v podmínkách reengineeringu však zatím nebylo z pochopitelných důvodů (protože se zatím v naši podnicích o reengineeringu příliš nemluví) uvažováno. Vhodnost využití integrovaných programových řešení pro reengineering závisí na naší víře v hodnotu IT a na procesech, které mají být podrobeny reengineeringu.

Využití integrovaných programových balíků pro reengineering je vhodné když:

Naopak integrované programové balíky nejsou vhodné, jestliže:

V řadě případů jsou u nás zaváděné integrované programové systémy natolik uzavřené a integrované, že nedovolují příliš velké změny, a tím jsou vlastně ohromnou brzdou budoucího reengineeringu. Praxe ukazuje, že přizpůsobení integrovaného programového systému konkrétním požadavkům reengineeringu je prakticky nemožné.

10. Připravenost útvaru pro IS na reengineering

K určení míry připravenosti útvaru pro IS na reengineering zavádí CSC Foundation ve své zprávě charakteristiky postavení útvarů pro IS, přičemž je rozděluje do tří kategorii (modelů):

Postavení obslužné
(vztah poskytovatel/uživatel) znamená, že uživatelé specifikují své požadavky a útvar pro IS je zabezpečuje co nejlépe a co nejefektivněji. Tento model je vhodný pro stabilní podnikatelské a technické prostředí a není příliš vhodný pro reengineering.

Postavení partnerství
předpokládá značnou vzájemnou součinnost a sledování společných podnikatelských cílů. V tomto modelu je kladen důraz na vstřícnost a flexibilitu obou stran. Výsledkem je rychlá reakce pracovníků IS na změny požadavků podnikatelské sféry a rychlé zavedení potřebné informační technologie. Od pracovníků podnikatelské sféry se očekává, že jsou již značně počítačově/informačně gramotní a že řadu svých problémů jsou schopni si operativně řešit sami v systému klient-server resp. end-user-computing.

Vytvoření postavení partnerství útvaru pro IS je nezbytné pro zahájení reengineeringu.

Postavení tvůrčí
znamená, že útvar pro IS vytváří informační infrastrukturu a pracovníci v podnikové sféře jí používají pro své potřeby. Povaha infratruktury, která může být chápána jako podnikový jazyk, vyžaduje mnohem těsnější spojení obou partnerů. Toto postavení poskytuje podnikové sféře takovou kapacitou informační technologie, která umožňuje anticipovat a rychle zavádět požadované změny.

Přehledně popisuje jednotlivé prvky uvedených postavení/modelů tabulka


      Charakteristiky jednotlivých modelů útvaru pro IS [3]

----------------------------------------------------------------------------------
Charakteristika   Postavení         Postavení            Postavení
  postavení       obslužné          partnerství          tvůrčí
----------------------------------------------------------------------------------
Úloha systému     zlepšení          podpora rozvoje      vybavení podniku
v podniku         produktivity,     podniku,             pro příští změny
                  snížení nákladů   diverzifikace IT

Myšlenkové        dodávat to, co    pochopit co podnik   anticipovat budoucí
zaměření          podnik potřebuje  potřebuje            potřeby podniku

Kriteria          náklady,          vstřícnost,          transparentnost,
hodnocení útvarů  dostupnost,       včasnost, přesné     přístupnost,
pro IS            obsáhlost         splnění potřeb       aktivita

Charakteristika   velký systém,     přizpůsobivý         infrastruktura a
IT                rozhodující       systém               ne aplikace
                  aplikace,
                  řízení informací

Klíčové IT        transakční        relační databáze,    klient/server,
a přístupy        zpracování        4.generační jazyky,  objektová orientace,
                                    SQL, spreadsheets    peer-to-peer sítě

Úloha             integrace         rychlý vývoj,        balíky pro podporu
aplikačních       aplikací,         portfolio na malé    technické infrastruktury,
programových      nákup toho        balíky, omezená ale  balíky pro integraci
systémů           nejlepšího,       snadná               front-end aplikací,
                  průmyslová        přizpůsobitelnost    neaplikační
                  standardizace                          (systémové) balíky

Organizační      funkční            procesní struktura,  procesní struktura,
struktura        struktura,         taktická             orientace na
a orientace      technická a        orientace            strategické cíle
                 operační           na zákazníka         podniku
                 orientace
----------------------------------------------------------------------------------

11. Příklad reengineeringu u firmy IBM *)

Na přelomu 80. a 90. let se titulní strany světového tisku hemžily palcovými nadpisy zpráv o úpadku a předpovědí zkázy 'drahého', 'nepružného' 'kolosu' IBM. Problém tohoto období vyvstává s odstupem času jasněji: jedna reorganizace následovala další bez skutečného a dostatečně rychlého řešení příčin neefektivnosti. IBM začala ztrácet tempo s konkurencí. Současná etapa transformace IBM je nová integrací restrukturalizace, reengineeringu a vlastního znovuobjevení, znovunalezení sebe samotné, znovupromyšlení podstaty existence.

Vše začíná od hlavy
S nástupem nového CEO (Chief Executive Officer) Lou Gerstnera přichází nová a důsledně uplatněná vize - směrnice pro práci všech zaměstnanců, která je výsledkem tříměsíčních systematických osobních diskuzí L. Gerstnera se zákazníky. Tato směrnice je vyvěšena a zarámována v každé kanceláři společnosti:

Trh je tou hnací silou za veškerým naším konáním.

Ve své podstatě jsme technologickou společností s prvořadým závazkem poskytovat kvalitu.

Základními ukazately naší úspěšnosti jsou spokojenost zákazníků a přínos akcionářům.

Pracujeme jako podnikatelská společnost s minimem byrokracie a s neustálým zaměřením na produktivitu.

Nikdy nespouštíme ze zřetele naší vizi.

Přemýšlíme a jednáme se smyslem pro naléhavost.

Toto uskutečňují mimořadní, oddaní lidé, zvláště pokud spolupracují jako tým.

Jsme citliví k potřebám všech zaměstnanců a komunit, ve kterých podnikáme.

A tak tento výsledek tříměsíčních návštěv zákazníků (i bývalých) a setkání s kolegy se stává oním zaklínadlem, či lépe, příslibem lepších zítřků. Závažnost rozhodnutí o nutnosti reengineeringu je pak u společnosti IBM zdůrazněna kromě jiného i formálním zakotvením reengineeringu v celé řídící struktuře společnosti jmenováním ředitelů pro kvalitu a reengineering.

Aplikace kritérií Americké soutěže ve kvalitě M. Baldrige (adaptovaná jako MDQ - Market Driven Quality) přinesla pro IBM v předcházejícím 5letém období před r. 1994 výrazný nárůst různých zlepšení na úrovni jednotek, funkcí či lokalit. A s tímto přínosem se počítá i do budoucna. Ale pro poměrně malé množství vazeb mezi divizemi a národními společnostmi tato iniciativa nemohla učinit IBM konkurenceschopnou v celosvětovém měřítku.

Jednoduchost je klíč k úspěchu
Pro dosažení dramatických posunů ve výkonnosti dbá společnost IBM především na jednoduchost procesů. Způsobů, jak toho dosahuje je několik:

To, z čeho projekce reenginneringu u společnost IBM vycházela, je soubor podobných 'jednoduchých' či zdánlivě nijak 'neobjevných' tzv. Design Points (výchozí body) a Customer Imperatives (předpoklady pro uspokojení zákazníků), za jejichž formulací jsou stovky hodin práce expertů, především vlastních, i když účast také externích konzultačních firem a poradců IBM nijak neskrývá. Nástroje pro profesionály připravené profesionály.

Reengineeringové projekty IBM
Celé úsilí reengineeringu je u společnosti IBM v rukách 11 reengineeringových týmů zodpovědných za 11 reengineeringových projektů. 7 těchto projektů vytváří významné nové hodnoty pro zákazníky, 4 projekty sjednocují vnitřní operace s cílem zvýšit efektivnost a pružnost. Spolu pak vytváří konkurenční výhodu napomáhající dosažení strategických směrů (Strategic Imperatives).

Stručně uvedeme charakteristiky těchto projektů.

Řízení rozvoje značky kvality (Brand Management)
Projekt se zaměřuje na jednotlivé strategie rozvoje značky kvality v obecné poloze. Vytváří nezbytné řídící procesy, určuje ukazatele výkonu a vybírá nabídky, které se stanou značkou kvality. Rozvoj značky kvality je u IBM řízen ve čtyřech úrovních:

Vývoj hardware
Úsilí se zaměřuje na čtyři hlavní skupiny procesorů (S/390, AS/400, RS/6000 a PC), na subsystémy a komponenty. Primárním cílem je snížit vývoj nového výrobku na 12 či méně měsíců. Pro dosažení tohoto cíle výrobky sdílejí více obecné stavební prvky a zahrnují standardní rozhraní. Vývojový proces ve čtyřech oblastech (technologie, subsystémy, platformy a integrované nabídky) postupuje souběžně, nikoliv sekvenčně. První úspěchy představuje nová řada PC, se sníženým počtem verzí pevných disků ze 23 na 10, hlavních procesorových panelů z 18 na 8 a disketových jednotek z 8 na 4.

Vývoj software
Předmětem projektu jsou veškeré aktivity projekce, vývoje, výroby, seskupování a dodávání programových produktů. Iniciativy se soustřeďují na akceleraci uplatňování objektově orientované technologie, standardizaci elementů umožňujících snadnou kombinaci produktů a vývoj nových procedur na pre-testování softwarové integrace u nových produktových ohlášení. Klíčové iniciativy zahrnují také elektronickou a satelitní dodávku software.

Výroba
Cílem projektu je integrovat řetezec procesů v dodávce maximalizací společných postupů a snižováním počtu fyzických přesunů materiálu od akvizice do výroby a distribuce. Výsledkem je sladění výroby, expedice systému a konfiguračních center s cílem zkrátit výrobní cyklus, snížit zásoby a zlepšit odezvu na objednávky zákazníků.

Realizace objednávek
Cílem projektu je vytvořit zákazníkem aktivovaný objednací, dodávkový a platební systém, který může být realizován v pouhých 24 hodinách na základě jedné jediné interakce s IBM. Systém poskytuje obecné funkce jako objednání, sledování zakázky, včetně sestavování konfigurace, stanovení ceny a potvrzení dodávky v reálném čase. Maximální čas dodávky se tak sníží z více něž 2 měsíců na dva týdny či méně.

K celkovému zvýšení spokojenosti zákazníků přispěje i vnitřní rozlišení tří, tzv. buying models:

Services
Ústředním cílem projektu je umožnit poskytování služeb přes všechny odvětvové divize a identifikaci těch nejlepších z nejlepších metod a podpůrných nástrojů, zvýrazňující celosvětově jednotlivá odvětví služeb. Práce koordinují obory jako konzultační činnost, vzdělávání, dostupnost (availability), řízení systému zvenčí (outsourcing) a projekci a vývoj systémových aplikací. Hlavní úsilí se zaměřuje na smluvní vztahy a rozvoj zručností, opravu dílů a podporu produktů od jiných výrobců.

Řízení interakce se zákazníky
Práce na projektu se zaměřuje na marketingovou, prodejní činnost a její podporu v celosvětovém měřítku pro dosažení tří hlavních cílů:


Přístup do společné, aktuální a strukturované datové základny sníží chyby mezi objednáním a fakturací a zároveň umožní zlepšení plánování výroby a schopnosti IBM identifikovat příležitost na trhu.

Informační technologie
Zásadní konsolidace datových center do geografických megacenter je plánována v průběhu dalších tří let, s vytvoření čtyř v USA a jedním v Latinské Americe letos, dvou v Asii a Pacifiku v roce přístím a dvou v Evropě v roce 1997. Stovky dnešních aplikací, které řeší základní úlohy (jako např. fakturace, pohledávky) bude sloučeno do společného celosvětového portfolia a zaměření je spíš na nákup existujících aplikací než jejich interní vývoj.

Finance
Síly jsou soustředěny na sjednocování a standardizování finančních aplikací a zlepšování přístupnosti dat z oblastních středisek za účelem zlepšení přesnosti a včasnosti finančních informací. Objem a komplexnost IBM finančních dat je zřejmá již z takových příkladů, jako je 150.000 interních nákladových transakcí ročně nebo 2.5 mil. různých cen pro různé výrobky v různých zemích.

Lidské zdroje
Variabilní odměňování a bonusové iniciativy vycházející ze sdílení nákladů předběhly zaměření se na reengineering na operační úrovni, ale nyní se zaměření soustřeďuje do přeprojektování infrastruktury IBM. Zatím co páteřní koncepty se uplatňují celosvětově, implementace je přizpůsobena dle národních podmínek. Současné priority se soustřeďují na akčně výukový přístup ke školení, výběr a vývoj řízení a znovuvyhodnocení účinosti kritérií odměňování, které mohou zahrnovat i vyhodnocování kolegy a manažéry.

Nemovitosti a nevýrobní nákup
15. září 1994 byla ohlášena tato nová organizace pro USA a Kanadu. V samotné Severní Americe IBM identifikovala přes 300 mil. USD potenciálních úspor ze zlepšení využívání prostoru a podpůrných služeb tvorbou čtyř oblastních operačních center. Nákupní aktivity se zaměřují na omezenou skupinu klíčových dodavatelů s očekávaným 80% pokrytím potřeb IBM v oblasti nevýrobního zboží a služeb. V pozdějším stádiu se implementace zaměří na ostatní národní společnosti.

Reengineering u společnosti IBM lze skutečně považovat za "the fundamental rethinking and radical redesign of business processes to achieve dramatic improvements in performance."

*) Tato kapitola byla zpracována z podkladů, které poskytl autorovi manažer pro kvalitu a reengineering společnosti IBM Česká republika pan Pavel Horáček.

Literatura

[1] Bennis W.G., Benne K., Chin R.: The Planning of Change. Fourth ed., 1991.

[2] Born G.: Process Management to Quality Improvement. John Wiley. 1995

[3] CSC Foundation: IS at Work in Business Reengineering - Final Report 99.

[4] CSC Foundation: State of Reengineering Report. Executive Summary.

[5] Davenport T., Stoddard D.: Reengineering: Business Change of Mythic Proportions? MIS Quaterly/June 1994

[6] Davidson W.H.: Beyond re-engineering: The three phases of business transformation. IBM Systems Journal 1/1993

[7] Earl M.: The new and old of business process redesign. Journal of Strategic Information Systems, 3/1994

[8] Hammer M.: Reengineering Work: Don't Automate, Obliterate. Harward Business Review, July-August, 1990.

[9] Hammer M., Champy J.: Reengineering the Corporation - A Manifesto for Business Revolution. Nicolas Brearly Publ. 1993

[10] Johansson H., McHugh P.: Business Process Reengineering. Breakpoint Strategic for Market Dominance. John Wiley, 1994.

[11] Mattison R., Sipolt M.: The Object Oriented Enterprise. Making Corporate IS Work. McGraw Hill, 1994

[12] McHugh P., Merlin G., Wheeler W.: Beyond Business Process reengineering. Toward the Holonic Enterprise. John Wiley, 1995.

[13] McHugh P., Merli G., Wheeler: Beyond Business Process Reengineering. John Wiley. 1995

[14] Mintzberg H., Quinn J.: The Strategy Process. Concepts, Contexts, Cases. Prentice Hall, 1991

[15] Molnár Z.: Moderní metody řízení informačních systémů. GRADA? 1992

[16] Parfett M. ed.: The Business Process Reengineering. A practical guide to BPR. Blackwell. 1995

[17] Pasmore W.: Creating Strategic Change. Designing the Flexible High-Performing Organization. John Wiley 1993. 0-471-59729-5

[18] Rokyta J.: Využití strukturovaných metod informačního inženýrství při výběru aplikačních softwarových balíků. Systémová integrace, září, 1994.

[19] Vankatraman N.: IT-Enabled Business Transformation: From Automation to Business Scope Redefinition. Sloan Management Review/Winter 1994

Doc. Ing. Zdeněk Molnár, CSc

ČVUT Praha


[hlavní] [předchozí] [nahoru]